Waarom Notarieel recht?
Notarieel Recht
Wat is notarieel Recht?
Simpel gezegd bereidt de studie Notarieel recht je voor op een toekomst als (kandidaat-)notaris en meer. Dit betekent dat je meer (specialistische) kennis nodig hebt dan die je geboden wordt in de vakken van de opleiding Nederlands recht. In het bijzonder is de Notaris een expert op het gebied van personen- en familierecht, het ondernemingsrecht en vastgoedrecht.
Bij personen- en familierecht moet je denken aan alle juridische vragen die spelen omtrent de geboorte, het huwelijk, echtscheiding en het overlijden. Deelt jouw lieve verloofde automatisch mee in jouw vermogen als jullie trouwen, terwijl hij geen rode cent op de bank heeft staan? Bestaat er een mogelijkheid om mijn dochter, die niet volgens mijn normen en waarden leeft, geheel te onterven? En zo ja, hoe formuleer ik dit precies in een testament?
Het tweede expertisegebied van de notaris – ondernemingsrecht – is iets minder alledaags, maar daarom zeker niet minder interessant. Mag ik als bestuurder wel winst uitkeren aan aandeelhouders, terwijl ik mijn schuldeisers nog moet betalen? En kan ik vijf jaar na mijn bestuursfunctie in een B.V. nog worden aangesproken voor schulden die ik destijds veroorzaakt heb?
Het derde expertisegebied – vastgoed - omvat al het recht dat te maken heeft met onroerende goederen. Maar wanneer is iets eigenlijk onroerend goed? Moet ik een huis per se in eigendom hebben om erin te wonen, of kan ik beter gebruik maken van een erfpachtrecht? Kan ik dan nog wel een hypotheek vestigen op het huis waarin ik woon? Allerlei interessante vragen waar je het antwoord op leert geven tijdens deze studie, wellicht vind je het zelf ook wel interessant om een ondernemingsconstructie te verzinnen of huwelijkse voorwaarden op te stellen. Er is altijd meer in de wereld van het notarieel recht!
Structuur opleiding
Notarieel recht kent, zoals alle andere opleidingen, een bachelorfase en een masterfase. De eerste fase van de opleiding concentreert zich vooral op objectieve kennis van het recht, zoals beschreven in bovenstaande alinea. In de masterfase wordt de nadruk vooral gelegd over de verbanden die bestaan tussen bovengenoemde rechtsgebieden en hoe deze toe te passen.
Civiel effect
De notariële opleiding is tijdens de bachelor goed te combineren met het civiel effect. Voor het behalen van de aantekening op de bul zal men vier vakken moeten volgen. Deze vakken worden verdeeld over twee jaar. Het betreft de vakken Internationaal Publiekrecht, Strafrecht 2 en 3 en Bestuursrecht 2 en 3.
Na de opleiding
Na je opleiding kun je beginnen als kandidaat-notaris bij een notariskantoor. In het type kantoor is erg veel variatie mogelijk; waar het personen- en familierecht vooral wordt uitgevoerd bij je vertrouwde dorpsnotaris, moet je het ondernemingsrecht vooral zoeken in duizelingwekkend hoge gebouwen op de Amsterdamse zuidas. Maar niet alleen het notariaat ligt binnen de mogelijkheden; mits je in de bachelorfase de vakken Internationaal Publiekrecht, Strafrecht 2/3 en Bestuursrecht 2/3 erbij hebt gedaan naast je notariële programma, ligt ook een carrière in de advocatuur of bij de rechterlijke macht voor jou in het verschiet. Verder valt te denken aan beroepen in het bedrijfsleven, meer in het bijzonder de onroerendgoedbranche, het verzekeringswezen of de bankwereld. Keuze genoeg! Notarieel recht studeren hoeft zeker geen “ik ga notaris worden” te betekenen.
Iets voor jou?
Uitvinden of een studie iets voor jou is, kan natuurlijk het beste door het doen van de betreffende studie zelf. Maar mocht je alvast een voorproefje willen; het vak Juridische onderzoeksvaardigheden 1 geeft de mogelijkheid om te kiezen voor een notariële variant, waarin je een casus krijgt die is toegespitst op de notariële praktijk. De notariële vakgroep kent enthousiaste docenten die er zeker niet voor terugdeinzen al je vragen te beantwoorden. Maar ook een bezoek bij de studievereniging voor Notarieel recht – Vevonos – is beslist de moeite waard. Haar leden kunnen je alles vertellen over de studie notarieel recht. Als je met de leden van Vevonos in contact wilt komen, mail dan gerust naar info@vevonos.nl voor de eerstvolgende activiteit en/of borrel of kijk even in de agenda op de website.
Kwaliteit
Zowel de bachelor als master notarieel recht aan de RuG in Groningen staan bekend kwalitatief zeer goede studies door heel Nederland. Jaar na jaar eindigt de studie hoog in de ranglijsten en daar zijn wij trots op!
Contact informatie
Voor persoonlijke begeleiding en -advisering kun je terecht bij de studieadviseur.
Meer informatie? Vraag dan de RUG-brochure Rechten studeren in Groningen aan via het aanvraagformulier op het internet.
Het Notarieel Instituut Groningen:
https://www.rug.nl/rechten/onderzoek/expertisecentra/nig/
De Groningse notariële studie is ook zowel bachelor als master eerste in Nederland. Wij zijn er trots op! Zie de Elsevier van 29 september 2012 voor het geweldige resultaat .